Godna większej uwagi, cenna, ale jeszcze na naszym rynku mało spotykana krzewinka choć posiada rodowód krajowy. W Polsce występuje na torfowiskach, głównie w północnej części kraju oraz na halach w Sudetach i Karpatach.
Bażyna czarna wykazuje się absolutną odpornością na niskie temperatury z mrozami włącznie. Jest to wieloletnia, zimozielona krzewinka tworząca gęste kępki wysokości do 40 cm pokrojem przypominająca wrzos. Listki ma w kolorze ciemnej zieleni, posiadają one igiełkowaty kształt i wyrastają w gęstych kółkach. Latem ma bardzo atrakcyjne ubarwienie czerwono-żółte, zaś jesienią wybarwiają się w ogniste barwy pomarańczu z brązem. Stanowi wspaniały akcent kolorystyczny w ogrodzie.
Okres kwitnienia przypada na czas pomiędzy kwietniem a czerwcem. Jasnoróżowe kwiaty zebrane są w kilkukwiatowe baldachogrona na szczytach pędów. Krzewinka jest owadopylna lub wiatropylna.
Posiada owoce, kuliste czarne jagody, które są jadalne. Mają mdły, niesłodki smak.
Jak uprawiać?
Lubi gleby torfowe, kwaśne i wilgotne, ale znosi również suszę. Preferuje miejsca słoneczne lub półcieniste. Cechuje ją bardzo wysoka mrozoodporność i dlatego może śmiało zastąpić wrzosy, które w przeciwieństwie do niej nie są odporne na niskie temperatury.
Wspaniale nadaje się na wrzosowiska lub do ogrodów skalnych ze względu na piękny, kulisty pokrój.
Może być stosowana jako roślina okrywowa. Stanowi wspaniałą ozdobę rabat i wrzosowisk cały sezon wegetacyjny.
Czarna bażyna |
Ciekawostki
Bażyna czarna jest reliktem polodowcowym. W Szwecji jagody tej krzewinki są poszukiwane i uznawane jako afrodyzjak.
W dawnych czasach sok z jagód używano do farbowania płótna i wełny na kolor brunatny i czerwony, a obecnie wykorzystywany jako naturalny barwnik do żywności i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz